Bokförläggaren Christer Meyer. På bilden syns Vibeke Bolinder i bakgrunden. Foto: Staffan Mälstam SR Gävleborg
gävle

Bokmässa i Gävle - för tredje året

I går var det stor bokmässa på stadsbiblioteket i Gävle. Över 50 författare, förläggare och litterära föreningar i länet deltog. En av dem var Christer Meyer som driver ett bokförlag i Gävle sedan 15 år tillbaka. Han var med på bokmässan för att presentera den nyligen avlidna Gävleförfattaren och före detta Sveriges Radio-medarbetaren Vibeke Bolinders bok - Åren Innan.

- Det är en gripande skildring av en prästfamiljs vardag i Sandviken och sedan i Gävle. Det är en dramatisk skildring av en ung flickas upplevelser av mammans borttynande i Alzheimer, säger bokförläggaren Christer Meyer.

Ett avsnitt ur boken läses upp:

"Mamma reste till Paris för att studera 1930 när hon hade två små barn. Pappa tog hand om barnen, vilket torde ha varit ganska ovanligt på den tiden. "

Och pappan i boken är författare Vibeke Bolinders egen pappa - Per Bolinder känd präst i från Sandviken.

Den 16 september i år avled Vibeke Bolinder efter en tids sjukdom och kunde därför inte vara med när hennes bok, Åren Innan, gavs ut nu i december och presenterades på Bokmässan i Gävle i helgen.

Får berätta vad de har på gång
Conny Persson, som är chef för Stadsbiblioteket i Gävle, berättar mer om bokmässan, som arrangeras för tredje året i rad.

- På två scener presenteras det mellan 30 och 40 författare härifrån länet, litterära sällskap och skrivarlinjer som får framträda och berätta om vad de har på gång. Vilka nya debutanter som finns. Överhuvudtaget visa upp poesi, facklitteratur, skönlitteratur och en nystartad kulturtidskrift, säger han.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista