1 av 2
2 av 2
Toril Möller är charkansvarig. Foto: Emeli Eriksson
Gävleborg

Kravmärkt skinka snart slut

Många konsumenter är i år fundersamma över hur de ska göra med årets julskinka efter den senaste tidens pådrag kring vanvård på ett flertal grisgårdar i landet. Och så som det ser ut nu så är snart den kravmärkta skinkan slut i affärerna. 

Att det ska serveras skinka på julbordet är en självklarhet för många, men efter den senaste tidens larm om hur grisar har vanvårdas på gårdar runt om i Sverige gör att många i dag tvekar. Det här har satt stor press på matvarubutikerna.

En av de butiker som väljer att gå ut med att påpeka att julskinkan de säljer kommer från kontrollerade grisgårdarna är ICA-nära i Strömsbro i Gävle.

  – Företaget som levererar skinka till oss garanterar nu att leverantörerna har gårdar som är kontrollerade, säger Toril Möller som är charkansvarig i butiken.

För säkerhetsskull har man också satt upp en affisch i butiken där man kan läsa vilka gårdar det är som levererar skinkan.

Per Olof Engström, butikschef på Copp konsum Hallen i Gävle, har märkt av den stora efterfrågan och han tror inte att den kravmärkta skinkan kommer att räcka till alla som vill servera den på julbordet.

 – Jag har backat från vanlig skinka till kravmärkt skinka, men har inte köpt någon ännu, säger konsument Ethel Lundqvist i Gävle.Emili Eriksson
emili.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista