Elin Djurfeldt och Jim Högberg jobbade i tre dagar med Lillbocken på Slottstorget i Gävle, nu är den förstörd av vandaler. Foto: Christian Höijer SR Gävleborg
Gävle

Elever ledsna efter bockvandalisering

I helgen vandaliserades den så kallade Lillbocken på Slottstorget i Gävle. Lillbocken, som parkerar intill sin betydligt större och mer kända kollega, byggs av tradition av naturelever på Vasaskolan som är ledsna efter händelsen.

Eleverna Jim Högberg och Elin Djurfeldt som varit med och byggt den beskriver helgens händelser så här.

– Det var otroligt tråkigt och känns respektlöst.

– Jag kände att det blir jobbigt att få bort resterna av det som är kvar, det är mycket att organisera och det är tungt att den bara fick stå uppe i två veckor.

Det var under natten mot söndag som ett gäng bestående av 10-12 personer bestämde sig för att Lillbockens dagar som julprydnad på Slottstorget var räknade.

Försökte dränka den i ån
De var i full färd med att dränka bocken i Gavleån när de insåg att de var upptäckta och flydde från platsen. Roger Lindén blev vittne till när han cyklade hem från sitt jobb och larmade polisen.

– Jag kände frustration och hoppades att polisen skulle komma så snart som möjligt. Det såg ut som att det var välplanerat när det hände, inte någon fyllegrej efter krogen, säger Jim Högberg.

Senare under söndagseftermiddagen fick räddningstjänsten rycka ut och släcka bocken som någon tänt på.

Utsatt bock
Att Lillbocken är utsatt är ingen nyhet för Jim Högberg, ordförande i naturvetenskapliga föreningen.

– Den brukar gå sönder någon gång varje år. Det är tråkigt när det händer. Men det finns ingen radition i att den ska rivas, vi ser traditionen i att bygga den.

Blir det någon renovering till jul?
– Nej, det har vi ingen möjlighet till, säger Elin Djurfeldt.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista