Ericsson i Gävle. Foto: Per-Erik Jäderberg/Scanpix
Gävle

Mobilisering ska mildra Ericssoneffekt

Nu mobiliserar länsstyrelsen för att mildra effekterna av nedläggningen av Ericssons fabrik i Gävle.

856 Ericssonsantällda och ytterligare 500 i leverantörsleden beräknas förlora jobben och då krävs både långsiktiga och akuta åtgärder.

Det säger Britt-Marie Edfeldt, chef för länsstyrelsens samordningskansli:

– Först har vi företaget som har ett stort ansvar, sen har vi Arbetsförmedlingen där vi har säkerställt att de har resurser.

Bara början
Men det är alltså bara början. En samordningsgrupp ska skrapa samman alla utvecklingsmöjligheter på arbetsmarknaden i Gävleborg och föreslå konkreta åtgärder – allt från nya utbildningsprogram till sänkta biljettpriser för arbetspendlare.

Gruppen ska också identifiera de arbetsmarknadsområden som det är mest vettigt att satsa stödpengar på.

– Ett område är miljö, energi och klimat där vårt län har mycket på fötterna. Ett annat område är den världsledande basindustrin med exempelvis Sandvik.

Mörker blir ljus?
Det ser mörkt ut – men det blir ljusare snart – ja, ungefär som i visan samanfattar Britt-Marie Edfeldt läget just nu. De Ericssonanställda behövs i Gävleborg och de måste fortsätta hoppas på en framtid i Gävleborg, säger hon.

– Vi vet om att tre fyra år är det arbetskraftsbrist.

Tomas Groop
tomas.groop@sr.se

Jenny Sanner Roosqvist
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista