Gävleborg

Patientjournaler blir inte skrivna

Läkare, skjutsköterskor och patienter inom Landstinget Gävleborg reagerar nu över att inte patientjournalerna blir färdigskrivna i tid. Anledningen är att 100 administratörer och läkarsekreterare ska plockas bort ur verksamheten och de som blir kvar hinner inte skriva journalerna i tid.

Man ligger efter i flera veckor med journalskrivningen och fackförbundet SKTF får ta emot telefonsamtal från läkarsekreterare som är förtvivlade.

– Som det är nu så ligger vi efter i flera veckor, säger Madelene Wahlund som arbetar som läkarsekreterare på onkologen i Gävle.

Madelene Wahlund tillhör de tolv personer som redan har blivit uppsagda och på onkologen där cancersjuka får sin behandling finns det sju läkarsekreterare. De ska reduceras till två och en halv tjänst, och det är heller inte säkert om de får sitta kvar där de sitter nu.

Sitta i skrivarcentraler
De ska antingen rotera eller sitta i någon slags skrivarcentral, som man gjorde på 50-talet, för att vara behjälplig till flera uppdragsgivare. 

– Det kan var bra för att hinna med skrivandet, men man kommer samtidigt bort från mottagningarna och information kan hamna där emellan, säger Eva Larsson som är läkarsekreterare åt psykiatrimottagningen i Sandviken.

Patienter reagerar
För en personalintensiv vård, som bland annat gäller cancerpatienter, så vill Socialstyrelsen att journalerna ska skrivas löpande. Det sker nu alltså inte på onkologen i Gävle. Det har nu gått så långt att även patienterna reagerar.

– De ringer till rådgivningen för att de mår dåligt, men det finns inget utskrivet. Vi måste skriva ut diktatet (läkaranteckningarna) för att läkaren ska veta vad som hände när patienten sist var här. Ju mer som blir diktat ju mer av det normala (journalerna) blir liggande, säger Madelene Wahlund som arbetar som läkarsekreterare på onkologen i Gävle.

– Man kan ju räkna ut hur det blir när läkarna blir hundra färre än de är i dag, säger Magnus Gustavsson som är vice ordförande för SKTF i Landstinget Gävleborg och som kritisk till besparingen.

Före besparingen fanns det 400 läkarsekreterare i Landstinget Gävleborg.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se