Vargar i Dalarna. Foto: Jan Collsiöö/Scanpix.
Gävleborg

Snart klart för vargjakt

I januari blir det blir det licensjakt på varg i Gävleborg. Och det finns ett stort intresse bland jägarna för vargjakt. Fler än 8000 jägare i landet har registrerat sig hos naturvårdsverket för att få jaga varg.

För första gången på 45 år blir det tillåtet med licensjakt på varg i Sverige i januari nästa år. Det är riksdagen som har beslutat att det inte ska finnas fler än 210 vargar i landet och att jakt nu ska ske i Dalarna, Västra Götaland, Värmland, Örebro och Gävleborgs län.

Hur många vargar som kommer få att skjutas i varje län utreds av Naturvårdsverket som väntas komma med ett beslut på torsdag. Länsstyrelsen i Gävleborg skriver i sitt yttrande att den anser att en tilldelning på tre till fem vargar vore lämpligt i vårt län.

Och enligt Ola Larsson på naturvårdsverket kommer de att lyssna mycket på vad länsstyrelserna har att säga när de tar beslut om hur många vargar som får skjutas.

Magnus Hansson
magnus.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista