Foto: Christian Höijer SR Gävleborg (Arkivbild)
Gävle

Idrottsmannen friades helt

Uppdaterad 15:16
Den kände idrottsmannen i Gävle som misstänktes för våldtäkt på en 18-årig kvinna efter en festkväll 13 november har i dag friats från alla anklagelser. 

– Jag måste säga att jag är förvånad över utgången i målet, jag hade förväntat mig en fällande dom, säger åklagare Birgitta Fernlund som med största sannolikhet kommer att överklaga domen till hovrätten.

Det var för ganska precis en månad sedan det hände. Den 18-åriga kvinnan och hennes kompisar hade varit ute på krogen till klockan två på fredagsnatten. Sedan skulle de sova hos en pojkvän till en av tjejerna.

Tjejkompisarna gick och la sig, den 18-åriga kvinnan i en bäddsoffa. Senare på natten, enligt 18-åringen, vaknar hon av att någon tränger in i henne.

Hon reser sig upp och säger "Vad håller du på med?!" till, den för henne okända idrottsmannen som kommit till lägenheten tillsammans med lägenhetsinnehavaren.

Erkänner samlag
Enligt idrottsmannen, som erkänner att han har haft samlag med kvinnan, så har kvinnan varit med på det - hon har gett sådana signaler, säger han i förhör.

Och det är just det som det handlar om: Har idrottsmannen utnyttjat kvinnan på ett otillbörligt sätt eller inte?

Enligt Gävle tingsrätt är det inte ställt utom allt rimligt tvivel att idrottsmannen är oskyldig. Det kan vara så som mannen säger och då ska enligt gängse praxis mannen frikännas och åtalet ogillas.

Advokaten nöjd
Om det däremot hade varit bevisat att kvinnan sov när samlaget påbörjades hade utgången kunnat bli en annan.

Men idrottsmannens försvarsadvokat, Bengt-Olov Horn, är naturligtvis nöjd med domen.

– Tingsrätten förefaller ha gjort en riktig bevisvärdering, för det fanns så många omständigheter i det här som talade för min klients räkning, säger Bengt-Olov Horn.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se

Jenny Sanner Roosqvist
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista