Gävle

Gerdas dåtid och nutid i ny bok

– Jag är beredd att se Gerda under amerikansk flagg i vilka vatten som helst, säger Briggen Gerdaexperten och sjöhistorikern Ingvar Henricson som i dag släpper boken Briggen Gerda - den gamla och den nya. En bok som kommer just när Gerdas framtid står på spel.

– Den naturliga sponsorn är Gävle kommun för det är kommunen som har nytta av goodwillen, men jag är beredd att se Gerda i vilka vatten som helst, Karibien, under amerikanska flagg, vad som helst, säger Ingvar Henricson om de ekonomiska problemen kring Gerda.

Boken som släpps idag, Briggen Gerda - den gamla och den nya, är inte i första hand en berättelse om två seglande farkoster utan om människorna kring fartygen, om deras tankar och känslor, hopp och drömmar, berättar Ingvar Henricson.

Han var med i den första gruppen som skulle bygga en ny Gerda, en idé som kläcktes redan 1984. Och det har tagit sin lilla tid att få ihop boken.

– Vi har nog hållit på i 15 år nu faktiskt, jag har forskat fram hennes resor under alla åren.

Vad är det som fascinerar så mycket med Gerda, det är ju bara en brigg?

– Hon är känd för att hon var känd, hon var den sista av sin sort och blev uppmärksammad 20- och 30-talet. Hon var den sista briggen i handelsfart och det skrevs en hel del om henne. 

Charlotta Cederlöf
charlotta.cederlof@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista