Det tar tid innan läkarnas diktat förs in i journalanteckningarna. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg
Gävleborg

Patientsäkerheten hotas hävdar läkare

Uppdaterad 16:35
Landstinget Gävleborg har nu anmälts till Socialstyrelsen för brist på patientsäkerhet när hundra administratörer och läkarsekreterare ska bort ur verksamheten. Anmälaren är familjeläkaren Staffan Westerlund vid Hälsocentralen Hudiksvall. Han menar att organisationsförändringen gör att journalanteckningarna växer i högar och inte förs in i journalerna.

– Vi har nu 13 dagars väntetid på diktat. Det ligger mellan 50 och 200 outskrivna journalanteckningar per doktor, säger Staffan Westerlund.

100 administratörer däribland läkarsekreterare ska bort och redan nu har organisationen förändrats med färre läkarsekreterare på mottagningarna. Det här har enligt fackförbunden och många läkare inom Landstinget Gävleborg skapat stora problem.

– Det kan ju var och en förstå att vi får vänta så pass länge på att våra möten med patienter dokumenteras hotas patientsäkerheten, det kan bli fel i bedömningarna helt enkelt, säger Staffan Westerlund.

Strider mot reglerna
Journalanteckningar som inte förs in i tid i journalerna strider mot Socialstyrelsens regler och Socialstyrelsen har också kritiserat en liknande händelse som skedde på Linköpings universitetssjukhus.

Trots att nu hundra läkarsekreterare ska bort och problemen fortsätter var landstinget medveten om den här situationen när besparingen skulle genomföras.

– Faktum är att jag tror till och med att landstingens egen riskbedömning sa att det fanns en stor risk att patienten skulle falla mellan stolarna, säger Magnus Gustavsson som är vice ordförande i fackförbundet SKTF inom landstinget.

"13 dagar inte acceptabelt"
Ansvarig för den här nya organisationen är förvaltningschef Kenth Larsson på Lednings- och verksamhetsstöd inom Landstinget Gävleborg.

– Vi ska nå en stabilitet på två dagar och 13 dagar är inte acceptabelt. Därför vidtar vi nu extraordinära åtgärder för att snabbt komma ned till en nivå som inte drabbar vare sig patient eller läkare och annan vårdpersonal ute i verksamheten, säger Kenth Larsson.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista