Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Söderhamn

Pessimism inför klimatmötesfinal

Just nu pågår den stora Klimatkonferensen i Köpenhamn där världens ledare ska besluta om åtgärder för att minska koldioxidutsläppen i atmosfären. Mötet avslutas i morgon och målet är att ta fram ett nytt avtal om klimatåtgärder efter 2012. Men miljökämpen Anders Persson som jobbar åt Studiefrämjandet i Söderhamn är pessimistisk.

- Jag känner lite av en uppgivenhet för jag ser hur långt ifrån varandra de är. Oavsett vad de kommer fram till så känns det som att det är alldeles för lite, säger miljökämpen Anders Persson i Söderhamn.

Men har världen råd att det inte blir ett avtal?

- Nej, det har vi inte. Det är redan för sent på många sätt. Det handlar om att försöka rädda en situation som redan har gått för långt, säger han.

Fram till fredag har delegater från 192 länder på sig att förhandla fram ett nytt globalt klimatavtal. Målet är att se till att Jordens medeltemperatur inte ökar med mer än två grader under detta sekel.

Men det verkar vara svårt att nå fram till ett avtal och kunna enas om kostnaderna. Häromdagen lämnade en stor del av Afrikas delegater mötet. I slutänden kan det betyda att det är invånarna själva som får stå för förändringarna menar Anders Persson.

-  Jag tror att den här omställningen måste vi sköta på gräsrotsnivå, det är där det måste ske. Vi måste gå samman, vi måste mobilisera och bilda grupper. Och visar vi att vi vill så måste man ta de här besluten, säger han. 

Erbjuder "skitpengar"
Att ställa om till ett mer miljövänligt samhälle kostar mycket pengar. EU erbjuder de fattigaste länderna 72 miljarder kronor de kommande tre åren för att skydda sig mot klimathotet. Men det är en struntsumma med tanke på att julhandeln i Sverige bara i år omsätter 61 miljarder tycker Anders Persson.

- Alltså det är ju skitpengar i sammanhanget! Man säger en sak att klimatfrågan är vår absolut viktigaste fråga - en ödesfråga för hela mänskligheten - men man stoppar in småpengar i sammanhanget, säger han.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista