Foto: Frank Augstein/Scanpix
landstinget

Nära målet för vaccinering

Landstinget Gävleborg är nära målet att ungefär tre fjärdedelar av länsborna ska ha vaccinerats mot svininfluensan i början av nästa år. Ännu är det en liten bit kvar, och nu verkar intresset för att vaccinera sig ha svalnat.

Vaccineringen mot svininfluensan är inne på sin tionde vecka i Landstinget Gävleborg.

Hittills har ungefär 150 000 länsbor vaccinerat sig, vilket motsvarar ungefär 68 procent av de som haft möjlighet. Nu har man börjat vaccinera de lite äldre åldersgrupperna och då har Signar Mäkitalo märkt en trend som oroar.

- Nu känns det som att det är färre som vaccinerar sig när vi har kommit upp i de här äldre årsklasserna. 20- till 30-åringarna vaccinerade sig lite för lite, därför hade vi många sjukdomsfall i den gruppen . Och nu verkar det som om de äldre inte heller vaccinerar sig i lika stor omfattning sopm de borde, säger han.

Så nu funderar Signar Mäkitalo på om landstinget måste gå ut med mer information för att nå grupperna som fortfarande inte har vaccinerat sig.

Anna Molin
anna.molin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista