Ett lönepåslag på 40 procent väntar samtliga varslade på Ericsson i Gävle. Foto: Per-Erik Jäderberg/Scanpix
Gävle

Lönelyft för Ericssonanställda

Alla varslade på Ericssons fabrik i Gävle, inklusive de inhyrda konsulterna, får sin grundlön höjd med 40 procent under december och januari.

Efter chockbeskedet för drygt en vecka sedan att Ericssons fabrik i Gävle lägger ner och varslar samtliga anställda har nu fackförbunden och företagsledningen kommit överens om att de varslade ska få sin grundlön höjd med 40 procent under två månader.

Det ska ses som en morot för att de anställda ska orka jobba.

- Villkoret är att var och en gör sitt bästa på jobbet varje dag. Det innebär ju naturligtvis inte den prestation man hade för tre-fyra veckor sedan, men att man ändå försöker att jobba. Det går lite långsammare och tar lite längre tid att göra saker, säger Ann Hillin, IF Metalls klubbordförande på Ericsson i Gävle.

Hon tillägger att man har fått mestadels positiv respons från de anställda men att några har varit negativa också.

- Vissa säger att det var för lite och att man inte kan betala för det här. En del är negativa eftersom det är procentpåslag så att ju mer man tjänar desto mer pengar får man.

Anna Molin
anna.molin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista