När licensjakten drar i gång får tre vargar skjutas i Gävleborgs län. Foto: Svt
Gävleborg

Tre vargar får skjutas i länet

Nu har Naturvårdsverket beslutat att tre vargar får skjutas i Gävleborgs län när licensjakten drar i gång efter nyår.

Karl Evert Hellsén från vargtäta Ovanåkers kommun är ordförande i Jägareförbundet i länet, och han är inte nöjd med tilldelningen.

- Vi får väl vara glada för det vi får om man ska tänka positivt men jag tycker att det är alldeles för lite, säger han.

Totalt kommer det att skjutas 27 vargar i Sverige efter årsskiftet då licensjakt åter blir tillåtet för första gången på 45 år.

Fördelningen per län baseras på hur vargstammen är spridd i landet. Det innebär att cirka en tredjedel av tilldelningen går till Värmland och Dalarna. Där kommer nio vargar per län att få skjutas.

I Västra Götaland, Örebro och Gävleborgs län kommer tre vargar att få dödas.

Jakten pågår mellan den 2 januari och den 15 februari. En som ska jaga då är Kjell Johansson från Hofors och till skillnad från Karl Evert Hellsén tycker han att tilldelningen är okej.

- Jag tycker att det låter lämpligt.

Men i Ovanåkers kommun är man alltså inte lika nöjd. Enligt Karl Evert Hellsén får han många telefonsamtal från folk som vill skjuta fler vargar.

- De är positiva för att vi har kommit så långt att vi har vargjakt. Men de tycker att vi får skjuta för lite och att det inte kommer att märkas. Har man otur skjuts det ingen i Ovanåker och då har vi samma bekymmer kvar.

Magnus Hansson
magnus.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista