Riksdagsledamoten Per Svedberg (S) greps av väktare efter julfest i riksdagshuset. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Hudiksvall

Riksdagsledamot greps efter julfest

Uppdaterad 07:50
Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Per Svedberg från Hudiksvall spårade ur i samband med en julfest i riksdagshuset i tisdags och han greps av väktare. Socialdemokraterna i Gävleborg ska nu diskutera hans framtid i partiet med honom.

I berusat tillstånd har han knackat på en kvinnlig kollegas dörr. Kvinnan blev skrämd och kände sig tvingad att tillkalla väktare som då grep riksdagsledamoten. 

Per Svedberg erkänner också själv att det gick överstyr den här festkvällen.

– Jag drack alldeles för mycket alkohol och gick sedan och knackade på en kollegas dörr.

Kvinnan blev orolig och tillkallade en vakt.

– Det har rullats i medier om sextrakasserier men efter kontakt med kvinnan så har hon talat om för mig att det inte var några sextrakasserier. Hon blev orolig när jag bankade på dörren och det var helt fel av mig, säger Per Svedberg.

Har du alkoholproblem?

– Inte som jag betraktar det själv. Men alkoholister har sällan den insikten. Jag kommer att göra en utredning för att se om jag har ett beroende.

Hur ser du på din framtida karriär som politiker?

– Det är inte upp till mig att bedöma det. Det är upp till andra. Men jag hoppas att jag på något sätt ska kunna återfå det förtroende som jag nu har förverkat.

Framtiden diskuteras
Socialdemokraterna i Gävleborg kommer nu att diskutera hans framtid i partiet med honom.

– Men han måste först grunna över sin egen situation och komma fram till hur han ser på framtiden. Han måste också få tid att resonera med sin familj om det inträffade, säger partiets distriktsordförande Raimo Pärssinen

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista