Systemet med alla värmeslingor som lagts under marken på Stortorget ska nu sättas i gång. Foto: Staffan Mälstam SR Gävleborg
Gävle

Nu värms Stortorget upp

Nu premiärkörs 4,3 mil av de långa rör som ska värma upp marken på Stortorget i Gävle. Men det kommer att ta tid innan markvärmen fungerar fullt ut så att torget blir helt snöfritt.

- Det kommer att dröja flera dagar innan värmen kommer upp till ytan eftersom marken är nedkyld och det ligger packad snö på granithällarna, säger Mats Pierrou, projektledare för det nya Stortorget.

Han säger också att man inte riktigt vet hur systemet ska köras ännu eftersom det är helt nytt och att det finns risk för inkörningsproblem.

Under fredagen fylldes alla pumpar för att värmen skulle börja cirkulera i värmeslingorna under marken på Stortorget.

- Vi hoppas att det här ska gå bra. Det bygger även på att vi ska kunna fortsätta göra vissa jobb här under vintern. Det är framför allt att fortsätta med stenläggningen på Nygatan eftersom vi får bort tjälen i marken nu, säger Mats Pierrou.

Anna Molin
anna.molin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista