Landstinget får 30 miljoner kronor för kortare vårdköer. Foto: Svt bild
Gävleborg

Landstinget får 30 miljoner kronor

Landstinget Gävleborg är ett av 17 landsting som klarar att ge sina patienter vård inom vårdgarantins tider. Det är resultatet av regeringens kömiljardsatsning och Landstinget Gävleborg får nu drygt 30 miljoner kronor för att man har lyckats korta länets vårdköer.

Landstinget Gävleborg har tidigare haft bland de längsta vårdköerna i landet och de nya siffrorna är ett positivt besked för Ann Margret Knapp, socialdemokratiskt landstingsråd.

- Vi har följt utvecklingen med spänd förväntan och när vi såg att vi skulle klara kraven och få ta del av Kömiljarden så var det stor lättnad och glädje, säger hon.

Totalt har landstinget tagit emot 12 000 fler patienter i år jämfört med förra året och nio av tio patienter får nu vård inom 90 dagar enligt vårdgarantin.

För att nå det positiva resultatet har landstinget bland annat köpt in en del vård och hyrt in stafettläkare.

- En del av vår egen personal har också jobbat mycket övertid, säger Ann-Margret Knapp.

Hur kommer patienterna att märka att landstinget får 30 miljoner kronor extra?

- Vi kommer att kunna jobba med en ekonomi i balans och det betyder att vi inte behöver göra ytterligare neddragningar. Att vi har förändrat våra arbetssätt gör att människor inte behöver köa lika länge som förut och det är väl det mest positiva man kommer att märka, säger Ann-Margret Knapp.

Anna Molin
anna.molin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista