1 av 3
Läkarsekreterare Madelene Wahlund måste spurta dagarna före jul. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg
2 av 3
En tuff arbetsorder vid onkologen i Gävle. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg
3 av 3
Kenth Larsson anser inte att läkarsekreterarna är för få. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg
Landstinget

Läkarsekreterarna beordras övertid

Samtliga läkarsekreterare inom Landstinget Gävleborg har blivit beordande övertidsarbete fram till jul. Det sedan det uppdagats att högar av journalanteckningar ännu inte förts in i patientjournalerna, vilket i sin tur kan hota patientsäkerheten.

- Det är en ovälkommen julklapp. Vi ska arbeta minst två timmars övertid och får inte flexa före 24 december.

Det säger läkarsekreteraren Madelene Wahlund vid onkologen i Gävle som tvivlar på att det med nuvarande bemanning finns någon chans att åtgärda den eftersläpning på omkring en månad som just nu råder vid hennes avdelning. 513 diktat väntar på utskrift och det tar 19 timmar bara att lyssna igenom banden som sedan ska skrivas ut.

- Vi är oftast två som jobbar, hälften så många som tidigare och jag måste ju också prioritera familjen också, säger hon.   

Arbetet hopar sig
Enligt läkaren Staffan Westerlund vid Hälsocentralen i Hudiksvall var det i veckan 13 dagars väntetid på diktat och han hävdar att varje läkare väntade på att i runda tal mellan 50 och 200 outskrivna citat skulle föras in i journalerna.

– Det kan ju var och en förstå, att när vi får vänta så pass länge på att våra möten med patienter dokumenteras, hotas patientsäkerheten. Det kan bli fel i bedömningarna helt enkelt, säger Staffan Westerlund.

Anmält till socialstyrelsen
Staffan Westerlund anser att den minskning av 100 administratörer och läkarsekreterare som Landstinget just nu genomför hotar patiententsäkerhen. Han har därför också anmält Landstingets omorganisation till Socialstyrelsen som ett brott mot Socialstyrelsens egna regler.

Akuta åtgärder vidtas
Det nu beordrade övertidsarbetet är bara ett av sätten att åtgärda problemet med att arbetet släpar efter. Den ansvarige förvaltningschefen Kenth Larsson har även tillsatt mellan 6 och 10 extra läkarsekreterare som ska hjälpa den ordinarie personalen att beta av arbetsbördan.

- Vi har omfördelat läkarsekreterare inom hela landstinget och ska nu försöka klara av så mycket ogjort arbete som möjligt.

Kent Larsson säger att det just nu är svårt att avgöra om det går att uppnå acceptabelt korta handläggningstider när det gäller patientjournalerna. Han är dock inte beredd att underkänna den nya bantade läkaradministrativa organisationen inom Landstinget Gävleborg

- Den nya organisationen har ännu inte hunnit sätta sig. Jag tror att den kommer att fungera efter en inkörningsperiod, säger han.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista