EU-ordföranden, statsminister Fredrik Reinfeldt nådde inte enighet i Köpenhamn. Foto: Scanpix

Klimatmötet ett fiasko

Klimatmötet i Köpenhamn floppade. Trots en 12 dagar lång konferens, kunde aldrig delegaterna från de 193 deltagande länderna enas kring ett nytt klimatavtal. Lars Igeland från Österfärnebo som själv var med på mötet i Köpenhamn tidigare i veckan är besviken i dag.

Det blev inget juridiskt bindande avtal om minskade utsläpp vid FN:s klimattoppmöte i Köpenhamn. Istället blev det en politisk överenskommelse utan konkreta utsläppsminskningar, varken på kort eller på lång sikt. Den säger bara att det behövs stora minskningar av utsläppen och att ökningen av jordens medeltemperatur bör ligga under 2 grader.

Trots misslyckandet om ett nytt klimatavtal så ger inte Lars Igeland upp kampen.

– Det blir ett nytt möte om ett halvår i Tyskland och om ett år i Mexico så vi kommer att jobba på intensivt från miljörörelsens sida, säger Lars Igeland.

– Alla världens ledare har ju sagt att de vill göra något åt klimatfrågan, så det är ju fortfarande en fråga som står högt upp på den politiska dagordningen. Sen gäller det ju att komma överen så vi får väl fortsätta trycka på så att de kommer överens näst år istället.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista