Barnen drömmer om en vit jul

Vart tionde barn har ångest och känner oro inför julen eftersom de vet att föräldrarna dricker mer alkohol då. För att stödja barnen ordnar nykterhetsrörelsen IOGT-NTO för tredje året kampanjen Vit jul och uppmanar alla vuxna att skippa julspriten och i stället fira en nykter jul.

Omkring 385 000 barn kan knappast räkna med en vit jul i meningen en nykter jul. De har nämligen föräldrar som redan dricker riskfyllt mycket och som under julen erfarenhetsmässigt brukar konsumera ännu mer alkohol.

- Många barn får ont i magen redan i november,  då deras kompisar tvärt om förväntansfullt börjar prata om julen.

Det säger Camilla Eklund som är konsulent inom IOGT-NTO:s barn-och ungdomsorganisation Junis.

Lovar leva nyktert
I syfte att stödja de här utsatta barnen anordnar nykterhetsrörelsen nu för tredje året kampanjen Vit jul. Nästan 57.000 personer i landet har skrivit under och lovat att de ska hålla sig nyktra under julhelgen. Gävleborg handlar det om nästan 2500 personer som avgivit ett sådant nykterhetslöfte.

Dessutom arrangerar också IOGT-NTO Gävleborg julfirande både före och efter julhelgen i Valbo, Sandviken och Söderhamn.

Många får inget stöd
Problemet är att nå ut till de som verkligen berörs och inte bara till de som redan är medlemmar tycker juniskonsulent Camilla Eklund:

- Vi har svårt att nå de allra mest utsatta barnen. Förhoppningen är att de kanske ändå tillsammans med någon kompis kan komma till våra öppet-hus-arrangemang. Alla är välkommna, säger hon.

Agneta Sundberg
agneta.sunderg@sr.se