Vattengympa är egenvård tycker landstinget. Foto: Tomas Groop SR Gävleborg
Landstinget

Reumatikerna får sämre service

Ett hundratal berörda reumatiker i Gävleborg protesterar nu mot landstingets beslut att den handledda vattengymnastiken vid Gävle sjukhus ska tas bort. Från och med den första april tvingas därmed reumatikerna sköta sin bassängträning själva.

Enligt beslutet ska bara reumatiker som ordinerats träningen som medicinsk behandling i fortsättningen få handledning av specialutbildad sjukvårdspersonal. För övriga reumatiker ska träningen räknas som egenvård, vilken inte ger rätt till handledning.

- Egenvård är patientens eget ansvar. Vi måste rationalisera för att kunna ägna oss åt hälso- och sjukvård, det är vårt uppdrag - inte egenvård.

Det säger Margreth Rosenberg, verksamhetschef för landstingets rehabilitering, som en förklaring till den försämrade servicen.

Handledarna behövs
Reumatikern Anna Strömberg godtar emellertid inte det resonemanget. Efter att ha lidit av reumatism i 20 års tid vet hon att instruktioner om vilka övningar som mjukar upp kroppen är viktiga för att hon ska klara vardagen.

- Vi klarar inte att göra övningarna på rätt sätt. Om vattengymnastikens ledare försvinner kommer vi reumatiker att bli sämre och belasta sjukvården i stället. Det är ett katastrofalt beslut, säger hon.

Anna Molin
anna.molin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista