Landshövding Barbro Holmberg. Foto: Magnus Hansson SR Gävleborg
gävleborg

SR granskar landshövdingarna

Gävleborgs läns högste chef Landshövdingen Barbro Holmberg leder just nu krisarbetet efter beskedet att Ericsson lägger ner fabriken i Gävle. Men när Sveriges Radio granskar landets 21 landshövdingar visar det sig att de trots årets ekonomiska kris inte har dragit ner på sina kostnader som många andra och fortfarande har privilegier som egna chaufförer och husfruar.

Gävleborgs landshövding Barbro Holmberg kostar skattebetalarna 3,6 miljoner kronor varje år. Det placerar henne i mittenskiktet bland landshövdningarna i landet.

De stora kostnaderna är lönen på 79 000 kronor i månaden och kostnaden för residenset som ligger på 1,2 miljoner.

Jan Höglund är ekonomichef på länsstyrelsen:

- Många av de här kostnaderna är ganska fasta, och många av de här funktionerna krävs för att klara av det här ämbetet, säger han.

Finns det någon särskild budget för just landshövdingen? Vad det får kosta?

- Det gör det inte. Vi har ett förvaltningsanslag som vi disponerar och av det så fördelar vi ut på olika budgetposter, säger han.

Barbro Holmberg har alltså ganska stor frihet att disponera sina pengar. Kostnader för resor och representation styr hon själv över.

Det finns heller inget egentligt budgettak, men inför nästa år planerar länsstyrelsen besparingar vilket också kommer att gälla landshövdingen.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista