Tony Henningsson. Foto: Joacim Lindwall SR Gävleborg
gävle

Tony sattes i utbildning av AF - som sedan avbröt utbildningen

Arbetsförmedlingen i Gävle går själv in och avbryter en omvårdnads-utbildning som de har satt en arbetssökande i. Detta med motiveringen att de så kallade jobb- och utvecklingsgaranti-dagarna håller på att ta slut. I stället ska Tony Henningsson, som den arbetssökande heter, göra ingenting.

Tony Henningsson är 29 år. Han har varit arbetslös sedan sex år tillbaka och han har nedsatt synförmåga.

Våren 2008 gick Tony Henningsson en förberedande utbildning inom vård- och omsorg i Uppsala. Utbildningen, som annordnades av arbetsförmedlingen, var specialanpassad för människor med funktionshinder. Tony Henningsson kom då fram till att han skulle passa inom det här yrket, inom äldrevården.

- Man lär känna gamla människor och det passar människor som med synnedsättning eftersom man inte behöver vara ute i samhället och röra sig. Man kan vara i lugn och ro på ett äldreboende och verkligen umgås med de äldre, säger han.

Den så kallade jobb- och utvecklingsgarantin som arbetsförmedlingen bland annat erbjuder människor som varit arbetslösa mer 300 dagar syftar till att citat: "genom att delta i individuellt anpassade aktiviteter, så snabbt som möjligt hitta ett arbete." Slut citat.

För Tony Henningssons del skulle det innebära att om han fick gå färdigt sin arbetsmarknadsutbildning inom omvårdnad, som han påbörjade i november i år, skulle han öka sina chanser rejält att komma ut i arbetslivet.

Tony är arg
Enligt planen skulle Tony Henningsson bli klar med sin utbildning i juni nästa år, men så kommer inte bli fallet eftersom hans 450 dagar håller på att ta slut. I stället ska han nu gå och vänta på en annan sysselsättningsåtgärd. Något som gör Tony Henningsson arg.

- Jag blev verkligen arg när jag fick höra det här. Jag blir lidande över att behöva överklaga det här och sitta och vänta i två månader. Det kan ju vara så lyckligt att jag om två månader får besked om att jag faktiskt får gå färdigt, men då har jag å andra sidan förlorat två månader av utbildningen och har mycket att ta igen och det vet jag inte om jag klarar av, säger Tony Henningsson.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista