Kylan är tallens bästa vän

Gremmeniellasvampens framfart i de mellansvenska skogarna tillfälligt hejdad - och ny teori förklarar varför svampen kunnat sprida sig så explosionsartat.
Den torra och varma sommaren 1999 kan ha varit en orsak till de svåra angreppen på tallskog av gremmeniellasvampen. Enligt en ny teori kan rötterna då ha sökt sig långt ner i marken för att sedan dränkas när det torra vädret avlöstes av en ovanligt regnig och blöt period. Gremmeniellasvampen beräknas ha orsakat skador för sammanlagt uppemot en miljard kronor i Syd- och mellansverige, däribland Hälsingland. Men i vinter har skogsägarna fått hoppet tillbaka. Den senaste tidens bistra kyla hejdar nämligen utbredningen av gremmeniellasvampen. Enligt skogsstyrelsen har svampen orsakat den största förödelsen på svensk tallskog i modern tid. Men vinterns kyla gör alltså att tillväxten av gremmeniellasvampen hämmas.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".