En bäddvärmare som brunnit. Foto: Ingela Martinsgård/SR

Bäddvärmare kan orsaka bränder

Bäddvärmare och värmefiltar har lanserats under vintern, men både Elsäkerhetsverket och Räddningstjänsten pekar på risker. I Eskilstuna inträffade nyligen en olycka med en bäddvärmare och Räddningstjänsten i Eskilstuna går nu ut med en varning.

Peter Ehrenstråhle är brandinspektör på Räddningstjänsten i Eskilstuna, säger att det är många förbehåll när man ska använda en sådan här apparat. Det finns en risk att sängmaterialet antänds.

– Där har vi textilier och skumplast eller skumgummi som ger mycket giftiga gaser och en svårsläckt brand, säger Peter Ehrenstråhle när vi träffar honom på brandstationen.

På brandstationen på golvet framför oss ligger en sönderbränd bäddvärmare. För ett par veckor sedan hade en äldre kvinna satt igång bäddvärmaren hemma i stugan för att värma sängen under kvällen. Senare på kvällen upptäckte hon att den plötsligt börjat brinna.

Kvinnan stängde dörren till rummet och larmade, och klarade sig undan med rökskador, enligt Räddningstjänsten.

Den troliga brandorsaken var enligt Peter Ehrenstråhle att bäddvärmaren blivit för gammal och materialet alltför slitet.

Men även när det gäller nya bäddvärmare, värmedynor och värmefiltar är det viktigt att läsa instruktionerna. Till exempel riskerar man brännskador om man ställer in den på för hög värme under för lång tid. Om man viker produkten finns det risk för att säkerhetssystemet skadas och täcker man över strömbrytaren är det risk för brand.

Listan på säkerhetspunkter är lång. Följer man dem inte ökar risken.

Ett av de företag som säljer bäddvärmare och värmefiltar är OBH Nordica. Thomas Ek är marknadschef där och han tycker inte att produkterna är farliga, men han uppmuntrar kunderna att ta reda på vad som krävs för att använda dem.

– En bruksanvisning ska man läsa igenom innan man använder en elprodukt och det gäller oavsett vilken produkt det är. Men i det här fallet är det extra viktigt förstås. Man kan ju alltid begära att få läsa en bruksanvisning innan man köper en produkt, det tycker jag är en mycket bra idé, säger Thomas Ek.

Ingela Martinsgård, SR Sörmland
ingela.martinsgard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista