Rörmontören Roger Smedberg på jakt efter inproppar. Foto: Anna Molin SR Gävleborg
Gäveborg

Stopp i avlopp på grund av kyla

Kylan har slagit till rejält i länet och nu får länets rörfirmor fullt upp. Dagligen hör husägare av sig och säger att de har problem med vattenledningar och avlopp som fryst sönder.

– Det blir stopp avloppet, det rinner inte undan något vatten. Då stiger det upp i diskhon, toalettstolen eller golvbrunnen. Det var mer förr, så husen har blivit bättre, säger rörmontören Roger Smedberg i Gävle.

Roger Smedberg kryper runt bland rören i luftrummet mellan huset och marken. För huset han har fått rycka ut till har krypgrund. Bredvid sig har han en värmefläkt som går på högvarv, för det blir kallt att jobba som rörmokare när kvicksilvret kryper ner mot tjugo minusgrader.

Sedan några dagar tillbaka går telefonerna varma hos flera rörfirmor i länet. Kylan gör att framför allt äldre hus med torpargrund som byggdes för några hundra år sedan och är dåligt isolerade.

Anna Molin
anna.molin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista