Skjuten varg. Foto: Scanpix.
vargjakten

Föräldralösa vargungar kan ta hundar

De två vargar som sköts i Amungenreviret utanför Alfta i tisdags var troligtvis en alfahanne och en alfahona, alltså två friska vargar som har ungar. I sådana fall är 4-6 vargungar nu föräldralösa och risken finns att de ger sig på tamdjur.

– Jag pratade med Länsstyrelsen i går eftermiddag och de säger att högst sannolikt är det alfaparet som är skjutna i Amungenreviret, säger Anders Ekholm, regionansvarige för svenska rovdjursföreningen i Gävleborg.

Troligtvis har det här vargparet fyra till sex ungar som nu är åtta månader gamla. Risken är nu stor att de här vargungarna kan komma att söka sig till människor och ge sig på tamdjur som till exempel hundar tror Anders Ekholm.

– De är ju inte vana att skaffa sin egen mat och det som kan hända, som vi ser det, är det att de kommer springa in i byar och söka mat, säger Anders Ekholm.

Svårt att se skillnad
Rekommendationen från Naturvårdsverket inför licensjakten på varg var att jägarna inte skulle skjuta alfavargar. Men enligt Anders Ekholm är det väldigt svårt för jägarna att se skillnad på vargarna.

– Det är jättesvårt. Valpar som är åtta till nio månader gamla är ju nästan lika stora som fullvuxna vargar. Så att ute i skogen se skillnad på det här är oerhört svårt som jag förstår, säger han.

Vargstammen ska inte öka från dagens nivå, enligt riksdagens beslut. Det ska finnas maximalt 210 vargar i Sverige och 20 kullar per år de närmaste fem åren. Därför införs licensjakt på varg.

Jägare slår i från sig kritiken
Svenska jägareförbundets länsordförande Karl-Evert Hellsén säger att det inte funnits några direktiv om att i första hand skjuta de svagare individerna i vargstammen. Han menar att det är en efterhandskonstruktion från myndigheterna när jakten drog i gång.

– Vi vet ju inte om det är en svag eller en stark varg som kommer utan vi skjuter nog den första bästa som kommer bara. Och de direktiven har vi ju fått av myndigheterna att det är lite grann först till kvarn, säger Karl-Evert Hellsén och fortsätter:

– Det svårt att säga om det är en vuxen alfavarg eller en ung varg, det är svårt att se i hastigheten vad det är. Det är snacket har kommit i efterhand. När det gick fort i bland annat Dalarna och Värmland, och att det kanske blev fel djur som sköts, men när det ska skjutas så pass få som 27 vargar i hela landet så tror inte jag att det inte har så stor betydelse och det säger ju forskarna också.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista