Conny Persson mäter hyllmetrar i Gävle och Tommy Örtberg i Sandviken. Foto: Tomas Groop SR Gävleborg

Internet konkurrerar ut antikvariaten

I både Gävle och Sandviken stängs nu stadskärnornas uppskattade antikvariat och ägarna tvingas forsla bort sina enorma lager till mindre och billigare lokaler.

Conny Persson, som drivit ett 370 kvadratmeter stort antikvariat på Nygatan i Gävle i 17 år, har en hel del böcker som måste bort.

– Det har blivit ett oerhört utbud på nätet, så det är svårt att befinna sig med stora lokaler centralt. Det är ungefär som med bokhandeln. Det är nätet som tar, säger Conny Persson.

Flyttkaos i Sandviken
Antikvariatägaren Conny Persson i Gävle hoppas kunna återuppstå i bantad form på söder i Gävle. Ännu mer osäkra är framtidsutsikterna för Tommy Örtberg som driver antikvariat på Hyttgatan i centrala Sandviken och precis som Conny är mitt i flytten.

– Jag har drygt 400 bananlådor som jag packar ner böcker i, och jag tror inte att de räcker, säger Tommy Örtberg.

Böckerna ska ner i din källare men dit hittar ju inte kunderna?

– Det är inte meningen att kunderna ska hitta till min källare utan jag ska jobba för att få i gång en hemsida. Det är det och torghandel som gäller nu.

Och när antikvariaten stänger blir förstås bokälskarna hemlösa. Lena Skalberg i Sandviken är en av dem.

– Det är ju synd för här kan man ju slinka in och titta efter lite böcker, säger hon.

Tomas Groop
tomas.groop@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".