Lennart och Niklas Hägg. Foto: Christian Höijer SR Gävleborg
Nordanstig

Niklas besköts när han jagade rånarna

Byborna i Ilsbo och Vattlång i Nordanstig är chockade efter gårdagskvällens väpnade rån mot familjen Hägg som driver Häggs bildemontering. Och faktum är att det var andra gången som familjen råkade ut för ett brutalt rån. 60-årige Lennart Hägg blev bunden medan sonen Niklas Hägg besköts i sin bil när han tog upp jakten på de tre maskerade rånarna.

- Det kom tre stycken med rånarluvor och vapen mot mig. De tvingade mig att lägga mig på golvet och jag frågade dem flera gånger vad de ville. De ville ha pengar, men jag sa att vi inte har några pengar. Vi lämnar in dem till banken, vi har inga konstanter, berättade Lennart Hägg.

Det väpnade rånföröket i Vattlång var det andra mot den otursförföljda familjen Hägg. Tidigare var det Lennart Häggs far som råkade illa ut.

Familjen Hägg, med barn och barnbarn, hade precis skingrats från en familjeträff när rånarna ringde på dörren efter klockan 10 i går kväll.

Tog upp jakten på rånarna
Men genom ett larm lyckades Lennarts fru larma sönerna som snabbt var på plats. En av dem slängde sig i bilen i mjukisbyxor och utan mobil och tog upp jakten på rånarna som flydde iväg norrut mot Bergsjö.

- När jag hoppade in i bilen och for över gården mötte jag min brorsa, då förstod jag att han var på väg hem till farsan och då bestämde jag mig för att jaga bovarna.

Ja, så säger Niklas Hägg, som är vida känd i rallykretsar, men den här bilfärden var mer på liv och död än han kunde ana.

Kände du någon rädsla för ditt liv när de besköt dig?

- Nej, för jag var säker på att det inte var riktiga kulor, men det fick jag ju se senare när jag stannade bilen och såg kulhål rätt genom kylaren. Då förstod jag att det var allvar, säger Niklas Hägg.

Känns det olustigt att det har hänt er familj två gånger nu?

- Ja, det känns ju för djävligt!

Trots de otäcka hänelserna är det vardag på bilskroten igen. Familjen Hägg är samlade och säger att de tagit händelserna bra, trots allt, de stöttar varandra. Familjen har också drabbats av ett liknande rån tidigare och lärde sig då att inte ha några kontanter hemma, dessutom installerades det larm som sannolikt skrämde iväg rånarna den här gången.

Under dagen har Gävleborgspolisen startat en spaningsgrupp med ett 15-tal poliser inblandande.

Utöver det finns en grupp inom polisen i Västernorrland som utreder spåren av den flyktbil som hittades vid Viggesjön i Västernorrland efter väg 305 mot Stöde.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".