Villaområde i Söderhamn innan klockan tio i dag när dagens elpris var som högst med tio kronor per kilowattimme, och många hade släckt ned julbelysningen både ute och inne. Foto: Christian Höijer SR Gävleborg

Elpriset 25 gånger dyrare i dag

Elpriset har skjutit i höjden i den stränga kyla som råder. Tidigare i dag var elen under några timmar 25 gånger dyrare än normalt för de som har rörligt pris. Sett över hela dagen kommer elen att kosta 3 kronor per kilowattimme mot det normala priset på ungefär 70 öre.

- Det är ju alldeles förskräckligt! säger elkunden Berit Eriksson från Söderhamn.

Försöker ni hålla lite koll på elpriset nu?

- Ja, det måste man ju! Och inte använder ugnen och spisen för länge till exempel.

Många släckte ned julbelysningen och slog av tvättmaskinen här i Söderhamn i dag när den extremt konjunkturkänsliga elbörsen fick nytt frispel under några timmar i förmiddags. Som mest kostade elen 10 kronor per kilowattimme istället för 70 öre som är mer normalt.

En stor anledning är förstås det energislukande kalla vädret - och de flesta hushåll får räkna med rejäla påslag på sina kommande elräkningar.

Om man inte gjort som Peter Nilsson som har bundit sitt elpris.

- Jag har fast pris.

Varför valde du den lösningen?

- Rent instinktivt! Jag vet vad jag har.

Också många företag drabbas hårt av de ökade elpriserna. Arizona Chemical i Sandarne förädlar råtallolja och är som en av Söderhamns största arbetsgivare storförbukare av el.

Stefan Jönsson är platschef:

- I vanliga fall kostar elen 5000 kronor i timmen för oss, men med ett elpris på 10 kronor så blir det 50 000 kronor i timmen, säger han.

Nu har ni som tur är inte rörligt pris på hela er elförbrukning...

- Nej, vi har en rörlig del och en fast del, så vad den exakta merkostnaden blir för oss vet jag inte i dag, men den kommer att bli betydande, säger Stefan Jönsson, platschef på Arizona Chemical.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".