En hemlös tältar vid järnvägen. Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Kylan tuff för de hemlösa

Den senaste tidens stränga kyla gör det allt tuffare för länets hemlösa. I natt kan det till exempel bli ner mot 35 minusgrader i inre hälsingland. RIA - en frivilligorganisation som drivs av kyrkorna - gör nu vad de kan för att hjälpa de hemlösa även om resurserna inte räcker till.

Mikael Håkansson är föreståndare för RIA i Sandviken:

– De som inte har någonstans att ta vägen har det svårt om de inte får komma in hos någon kompis. Vi kan inte göra något mer tvärr för vi har inte resurserna för det. I Sandviken har vi inga lägenheter som vi kan ställa upp med.

Som vi har rapporterat om tidigare blir de hemlösa allt fler i länet och de senaste veckornas ihållande kyla gör det allt svårare för de som inte har tak över huvudet.

Inga extra resurser
Precis som i Sandviken har inte RIA i Gävle heller haft möjlighet att bistå med några extra resurser för de hemlösa när det är så pass kallt.

Och risken finns nu också att många hemlösa stryker med på grund av kylan, tror Mikael Håkansson, föreståndare på RIA i Sandviken:

– Det kan de göra om de somnar ute i en snödriva. Annars måste de traska omkring hela natten eller ta sig in någonstans där det är varmt, till exempel i en trappuppgång eller där det finns lite värme. Gör de inte det kan det bli svårt att överleva i kylan.

Emelie Eriksson
emelie.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista