1 av 2
"Hissen tillfälligt avstängd för tillsyn" står det på en liten lapp. Foto: Tomas Forsman SR Gävleborg
2 av 2
Foto: Tomas Forsman SR Gävleborg
Gävle

Hissen fungerade inte - rullstolsburen fast på perrongen

Karin Delén från Stockholm som åkte tåg till Gävle i går eftermiddag blev fast på perrongen i en halvtimme i 20 graders kyla i sin permobil. Orsaken var att hissen på perrongen inte fungerade. Hon fick ingen hjälp av SJ eller Banverket och satt fast på perrongen ända till räddningstjänsten hjälpte henne. Banverket beklagar nu det inträffade.

Brandmännen lyfte in henne in i den varma stationsbyggnaden, men när de sedan skulle lyfta hennes permobil, som väger betyldigt mer än 100 kilo gick den sönder av någon anledning.

- Hon kunde inte ta sig vidare från stationsbyggnaden. Hon fick ingen hjälp av SJ eller Banverket och Hjälpmedelscentralen i Gävle var stängd under helgen så hon satt där hon satt helt enkelt, säger Johan Melin, inre befäl på Gästrike Räddningstjänst.

Hon fick senare ta sig därifrån med hjälp av färdtjänsten.

Hissen hade varit trasig i flera dagar
- Jag tycker att det är dåligt att man bara kan lämpa av rullstolsburna personer mellan spåren och sedan åker tåget vidare och man vet inte om personen kan ta sig därifrån. Det tycker jag är jättedåligt! Den här hisssen hade tydligen varit trasig i flera dagar. Man kände ju till det här problemet. Ändå kan man släppa av folk som är rullstolsburna där, säger Johan Melin. 

Sveriges Radio Gävleborg har varit i kontakt med SJ som hänvisar vidare till Banverket som ska ha ansvar för perrongen och hissen.

Och Bodil Sånesson, pressinformatör på Banverket, beklagar det inträffade:

- Det är jättebeklagligt att det inte har fungerat, säger hon.

"Ingen felanmälan av hissen har gjorts"
Enligt henne skulle det egentligen ha funnits en person vid den trasiga hissen som kunde ha hjälpt till, men det har inte fungerat av någon anledning. Efter att ha kontrollerat saken under söndagsförmiddagen återkom Bodil med beskedet att det inte har skett någon felanmälan av den trasiga hissen. Därför har inte rutinerna fungerat som de ska.

- Vi ska titta närmare på det här, säger hon, och tillägger att hissen naturligtvis ska lagas så fort som möjligt.

Karin Delén, som arbetar som jurist i Stockholm, var den unga rullstolsburna kvinna som åkte tåg till Gävle och blev fast på perrongen i en halvtimme i 20 graders kyla.

- Det var helt otroligt kallt! Och det är absolut inte acceptabelt att man inte ska kunna göra en spontanresa och åka hela vägen och få allt att fungera som det ska, säger hon.

Vi har varit i kontakt med Banverket och de beklagar det hela och menar att en felanmälan av den trasiga hissen på perrongen inte har gjorts av någon anledning och att det är orsaken till att rutinerna inte fungerar.

- Det stämmer inte! När vi - jag och min assistent - kollade på hissen stod det en lapp det är det stod under tillsyn eller något liknande så den måste ju ha varit felanmäld på något sätt, säger hon.

Hur går det för dig då? Du ska ju tillbaka till Stockholm där du bor, men din permobil är väl fortfarande trasig?

- Ja, som tur var har jag snälla assistenter som kan komma med min manuella rullstol ifrån Stockholm och hit så att jag har något att sitta i och kan komma tillbaka till Stockholm och jobba som jurist i morgon bitti. Men jag har ingen aning om hur jag ska få hem min permobil, och jag tycker att någon borde ta ansvar för att hjälpa mig med det, säger Karin Delén.

Tomas Forsman
tomas.forsman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista