Gävleborg

Ökad belastning på kvinnojourer

Helgerna är förbi och vi går tillbaka till vardagen. Det är nu som samtalen börjar strömma in till länets kvinnojourer.

Sen någon vecka tillbaka har flera nya kvinnor hört av sig till bland annat kvinnojouren i Sandviken där Monica Hansson dagligen hjälper kvinnor i kris.

– För oss blir det mer arbete efter helgerna. Under helgerna är mannen ledig och barnen hemma från skolan och då vill man att det ska se fint ut utåt och då undviker man att ringa.

Ökat tryck
Nu ökar trycket på kvinnojourerna i länet. Många återvänder till arbetet och till skolan efter flera dagars ledighet och för en del utsatta kvinnor är det nu som det finns tid till eftertanke.

Monica Hansson säger att trots att jul och nyår är förknippade med alkohol och kanske en del bråk så väntar kvinnorna med att höra av sig.

– Det är inte alltid alkoholen är med. Männen är ofta nykra när de slår, de planerar det hela.

Och nu börjar skolorna, hur tänker ni inför det?
– Nu tror jag att ännu fler hör av sig.

De som ringer till kvinnojouren får hjälp genom stödsamtal, att ta sig till sjukhus eller anlita en advokat om det behövs. Flera kvinnojourer i länet erbjuder även de sökande boende om de inte kan bo kvar hemma.

Ingen minskning
Monica Hansson ser ingen minskning av antalet kvinnor som söker hjälp. Däremot hör allt fler av sig tidigare.

– Förr har man alltid trott att man måste ha blåmärken, men det värsta är ofta det psykiska våldet. Och nu är det fler som hör av sig tidigare vilket jag tycker är bra.

Anna Molin
anna.molin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".