Eva Holmberg Tedert säger att många valt att skriva in sig på Arbetsförmedlingens introduktionsprogram. Foto: Emelie Eriksson SR Gävleborg
Gävle

Många utförsäkringade efter nyår

350 gävleborgare blir nu utförsäkrade när de nya reglerna för sjukförsäkringen har börjat gälla efter årskiftet.

För att de drabbade över huvudtaget ska få någon ersättning så har många valt att skriva in sig på Arbetsförmedlingens introduktionsprogram, där tanken är att de senare ska kunna börja arbetsträna.

Många tagit chansen
Och det är en chans som många redan har tagit, det säger Eva Holmberg Tedert, verksamhetssamaordnare på Arbetsförmedlingen i Gävle

 – De flesta har skrivit in sig under november och december, nu har det nya året precis börjat men vi ser att våra planer stämmer bra hitintills.

Ändrade regler
Efter årsskiftet ändrades reglerna i sjukförsäkringen. Det innebär att runt 350 personer i Gävleborg som fått sjukpenning i maximalt antal dagar, och de som nått slutdatum för tidsbegränsad sjukersättning, utförsäkras. Och därmed står många också utan inkomst.

Men för att få chans till ersättning kan de utförsäkrade vända sig till Arbetsförmedlingen och deras introduktionsprogram där de ska kunna arbetsträna för att sen slussas in i arbetslivet igen.

Sjukskriven efter fallolycka
Christer Wimark från Hamrånge har varit sjukskriven i flera år efter en fallolycka och i februari blir han utförsäkrad. Men att gå en introduktionskurs hos Arbetsförmedlingen är ingenting han ser fram emot.

– Jag känner inte alls för det. Helst vill jag vara frisk och jobba, men det går ju inte.

Kommer du ta mot introduktionskursen?
– Det beror på. Jag tänker inte gå till kuratorer eller psykologer, jag har redan vänt ut och in på mitt liv för alla dessa människor och det har inte betytt någonting, säger min handläggare på Försäkringskassan.

Eva Holmberg Tedert på Arbetsförmedlingen förstår de som är skeptiska till att gå introduktionskursen men ber ändå om att tänka till en extra gång innan de nekar tjänsterna från Arbetsförmedlingen.

– Man måste se möjligheterna, man har mer kapacitet än man tror.

Emelie Eriksson
emelie.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".