1 av 2
Foto: Scanpix
2 av 2
Helene Åkerlind. Foto: Joacim Lindwall SR Gävleborg

Kritik mot toppning av barnlag

Toppning inom barn- och ungdomsidrotten, alltså att bara de bästa får spela, är ett fenomen som ökar hela tiden. Och enligt Rädda Barnen strider toppningen mot FN:s barnkonvention. Helene Åkerlind från Gävle har en son som spelade ishockey, men han lade av när han inte fick vara med.

– I början köpte han att han var sämre än alla andra, men när han aldrig fick vara med på en match tröttnade han och gav upp, säger Helene Åkerlind.

Hennes son är en av alla de barn och ungdomar som lägger av med sin idrottsverksamhet då de aldrig får vara med på matcher.

Det finns siffror som säger att 30 procent av barn och ungdomar lägger av med sin idrott på grund av att de inte får vara med.

– Toppning är en väldigt tydlig diskriminering då vissa barn får vara med och vissa får verkligen inte vara med, säger Johan Larsson som är projektledare för Rädda Barnen.

Han hänvisar till artikel två i barnkonventionen där det står att alla barn har samma rättigheter och lika värde och att ingen får diskrimineras.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista