Foto: Scanpix
Vargjakten

De skjutna vargarna var friska

De vargar som sköts i vargjakten var i huvudsak friska. Det visar sig nu när hälften av de skjutna vargarna i årets licensjakt har obducerats vid Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala. Meningen med vargjakten var att sjuka djur skulle rensas bort.

Näringsstatusen hos de hittills undersökta vargarna var god och undersökningarna bekräftar att vargen i huvudsak livnär sig på älg.

Men det görs också en rad andra analyser. Prover för åldersbestämning skickas till ett labb i USA, Naturhistoriska riksmuseet undersöker skeletten.

Vargprojektet Skandulv kommer att göra DNA-analyserna för att se hur nära besläktade vargarna är. Det är ju känt att den svenska vargen är svårt inavlad och härstammar från tre vargar.

I Naturvårdsverkets regler för vargjakten sattes inga villkor för vilka djur man fick skjuta, vuxna eller valpar.

Men man tror att båda föräldrarna i alfaparet i Amungen i Gävleborgs län blev skjutna. Och en viktig fråga nu är hur valparna kommer att klara sig i vinter. I forskningsprojektet Skandulv vill man gärna radiomärka valparna för att kunna följa utvecklingen.

 – Men för det krävs extra finansiering. Nu övervakas valparna, säger Tomas Bernelind på länsstyrelsen i Gävleborg.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista