Jan Lahenkorva är nöjd över Skolinspektionens beslut. Foto: Martin Svensson SR Gävleborg
Bollnäs

Ingen utökning av Hälsingegymnasiet

Det blir ingen utökning med två nya program för det fristående Hälsingegymnasiet i Bollnäs. Skolinspektionen har beslutat att avslå ansökan med hänvisning till att det skulle få för stora negativa konsekvenser för Bollnäs kommun.

Roger Wallgren, rektor för Hälsingegymnasiet, beklagar beslutet men är inte allt för nedslagen.

– Det är synd att vi inte får göra det, men vi får göra så bra teknikprogram 2011 som möjligt med en ny gymnasiereform.

Får det här några negativa konsekvenser för er?
– Nej, inte direkt. Vi hade inte tänkt att utöka med fler elever utan framför allt är det ett tydliggörande av våra inriktningar.

Hälsingegymnasiet i Bollnäs är ett fristående gymnasium med teknisk inriktning. Skolan, som startade 2008, har i dag 137 elever i årskurserna ett och två.

Motstånd från kommuner
Till hösten var det tänkt att skolan skulle utöka med både samhällsvetenskapliga och naturvetenskapliga programmet, något som kommunerna i södra Hälsingland motsatte sig.

Orsaken är att elevkullarna minskar kraftigt de kommande åren och att eleverna därför inte räcker till för alla.

Skolinspektionen gav kommunerna rätt
Den linjen gick även Skolinspektionen på som i sitt beslut menar att en utökning skulle drabba skolväsendet i Bollnäs kommun negativt.

Jan Lahenkorva är ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Bollnäs kommun.

– Beslutet var väntat och jag tror att det är bra för den kommunala gymnasieskolan. Har Hälsingegymnasiet fått de här programmen så har vi varit tvungen att lägga ned det naturvetenskapliga programmet på Torsbergsgymnasiet.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".