I morgon är det tjugonde dag jul och hög tid att slänga ut den allt mer barrande granen. Foto: Christian Höijer SR Gävleborg
Gävle

Så gör du med din uttjänta julgran

Barrande julgranar som står i vartenda vardagsrum är nu ett problem för många. De platsar inte riktigt i soprummet, och frågan är vad man ska göra åt eländet?

Britt Gunnarsson i Gävle har egen lösning:

– Jag ställer den bakom hyreshuset där jag bor för vi har den till kasen på valborgsfirandet.

Många sätt
Sätten att bli av med granen är många – men den bästa lösningen är förstås att den återbrukas enligt konstens alla regler.

Vid återvinningsstationen i Gävle säger informatören Åsa Rosander Grenholt att de flesta är riktigt duktiga på att kompostera sina granar – med undantag för en och annan plastgran som också kan hamna i containern för trädgårdsavfall.

Blir kompostjord
För det är ju som trägårdsavfall granarna ska betraktas – i slutändan ska de bli kompostjord, säger Åsa Rosander Grenholt.

– Här sorteras de som trädgårdsavfall, sen flisas de sönder för att blandas med matrester. Så blir det kompostjord av dem.

Men så finns det ju faktiskt ett sätt att slippa kompostera sin gran varje år – att skaffa en platsgran!

Angelika Fredrikson
angelika.fredrikson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".