Foto: Scanpix
Gävle

Lärare intresserade av pension eller avgångsvederlag

Det finns ett stort intresse bland Gävles lärare att ta ut ett avgångsvederlag eller en tidigare pension. Det menar Lärarnas Riksförbund efter att Gävle kommun aviserat att det finns en övertalighet på 60 heltidstjänster inom Barn- och Ungdomsförvaltningen.

– Vi har fått många samtal från lärare som frågar om det kommer att gå ut något erbjudande om det här, säger Karin Ahlgren som är kommunombud för Lärarnas riksförbund i Gävle.

På grund av elevminskning under nästa år och 2011 vill Gävle kommun dra ner på kostnaderna inom grund- och förskola. Ett 60-tal personer ska bort men det är i dag oklart hur många av dem som är lärare.

Följde lärarfackens idé
Till skillnad från tidigare varsel som bara på några år har uppgått till fem stycken så har nu Barn- och ungdomsnämnden följt lärarfackens idé om att erbjuda alternativa lösningar för de övertaliga.

Det här innebär att man kan gå tidigare i pension och att man kan få ett avgångsvederlag som motsvarar upp till 10 månadslöner.

Alla berörs inte
Men övertaligheten finns inte i alla kategorier av lärare. De som har praktiska ämnen och språk berörs inte. Det här innebär då att viktiga ämneslärare inte längre kan behålla sin nyckelroll i bemanningen.

– Vad jag vet nu så tror jag att vissa matte- och NO-lärare inom vissa yrkeskategorier ligger lite grann i riskzonen, säger Solängsskolans rektor Stefan Grybb.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".