Biträdande statsveterinär Erik Ågren obducerar en av vargarna. Foto: Joacim Lindwall SR Gävleborg

Obducerade vargarna i god kondition

I dag obducerades de sista vargarna på Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, i Uppsala. De flesta vargarna har varit i god kondition och man har inte hittat några särskilda missbildningar som kan tyda på inavel. Däremot har flera varghannar saknat en eller båda testiklarna efter att jägare skurit bort dem.

– Som vi ser det så mår det bra. Vi har inte hittat några uppenbarliga sjukliga förändringar som är anmärkningsvärda, säger biträdande statsveterinär Erik Ågren.

Det veterinärerna på SVA kan säga hittills om de 27 vargar som de har obducerat är att de mått förhållandevis bra.

De flesta är välnärda och har inga särskilda missbildningar som skulle kunna tyda på inavel. Detta trots att den genetiska variationen inom den svenska vargstammen är mycket liten.

På flera av varghannarna saknas en eller båda testiklarna. Något som har försvunnit av misstag när jägarna har flått vargarna, tror man på SVA.

SVA hade gärna velat ha in vargarna med skinn och allt men enligt SVA ändrade regeringen i sista stund på bestämmelserna så att jägarna fick behålla skinnet direkt.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".