1 av 2
Hagängsgården i Harmånger. Foto: Hasse Persson SR Gävleborg
2 av 2
Eva Jonsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska för äldre- och handikappomsorgen i Nordanstigs kommun. Foto: Hasse Persson SR Gävleborg
Harmånger

Dödsfall på äldreboende utreds

Ett misstänkt fall av vanvård inträffade i somras på äldreboendet Hagängsgården i Harmånger i samband med att en 85-årig kvinna avled. Nordanstigs kommun ser nu över rutinerna för vården av de äldre.

Kvinnan var mycket sjuklig och var i dålig kondition och febrig när sjuksköterskan Eva Bergkvist i augusti kom tillbaka från sin semester och skickade henne till sjukhus.

– Jag reagerade och framförallt med vilken hastighet såret måste ha förlöpt i. Jag vill inte säga att det har brustit i rutinerna men vi ska givetvis titta på hur rutinerna har skötts under sommaren, säger Eva Bergkvist.

Var det vanvård?

– Gränsen mellan vanvård och vård som inte kan tillgodoses hur man än bär sig åt är oklar än så länge.

Kvinnan skickades till Hudiksvalls sjukhus för behandling av svåra sår och kom sedan åter till Hagängsgården där behandlingen blev för svår efter några dagar och kvinnan skickades åter till sjukhuset där hon avled.

Omsorgsnämnden i Nordanstig vill nu ha en fördjupad utredning.

– Vi har funnit brister i rutiner som finns utfärdade för omsorgen i kommunen. Man kan se att det finns brister i kommunikationerna, säger Eva Jonsson som är medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Hasse Persson
hasse.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".