Gävleborg

Svårt att betala räkningen när landstinget gör om betalsystem

Från och med årsskiftet kan man inte längre betala med kontanter eller kort när man besöker sjukhuset eller hälsocentralen. Det har landstinget beslutat. Något som har ställt till bekymmer för bland annat asylsökande som inte har något bankkonto. Och då tar bankerna ut en extra avgift.

Det är svårt och dyrt för bland annat asylsökande att betala sin sjukvård när landstinget ändrar reglerna. De får inte längre betala direkt på sjukhuset, bankerna antingen vägrar göra betalningen eller lägger på avgifter som är upp till tre gånger så stora som själva räkningen.

Musel Bajrami är asylsökande:

– Innan jul kunde vi betala på sjukhuset utan problem. Men när vi var dit efter jul sa de åt oss att vi var tvugna att gå till posten eller till banken för att betala. Jag gick till posten, tre eller fyra gånger. De sade att det var omöjligt att betala där. Jag gick till fyra banker, och där tog de mellan 50 och sjuttiofem kronor per räkning. Alltså tre gånger mer än vad räkningen gick på.

Dubblering av kostnaderna
Musel Bajramis familj består av åtta personer. Varje gång de besöker sjukvården kommer de nu få minst en dubblering av kostnaden. Men de är inte ensamma, säger Lars Ullander, enhetschef på migrationsverket.

– Det är flera som säger att dom har gått till en bank och inte fått betala, säger Lars Ullander.

På vissa banker är det alltså svårt att ens få betala räkningen, på andra blir det mycket dyrare. Migrationsverket kommer nu få betala den extra avgiften, och Lars Ullander är kritisk till landstingets agerande:

– Jag tror inte landstinget har tänkt på att det finns människor som inte har bankkonto och tillgång till internetbank, säger Lars Ullander.

Linnea Ericsson
linnea.ericsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista