bollnäs

Bollnäsbo smugglade GBL?

En Bollnäsbo i 20-årsåldern misstänks för smuggling av lösningsmedlet GBL. En förundersökning pågår efter ett beslag av tullen vid Arlanda. 20-åringen har, enligt Tullverkets Norrlandsfunktion, beställt medlet via internet. GBL har samma effekt som den narkotikaklassade drogen GHB - som nyligen orsakade ett dödsfall i Bollnäs - om den dricks.

Den beställning som avslöjats handlar om två liter GBL. Ingripandet mot försändelsen gjordes i samband med tullens granskning av post vid Arlanda flygplats.

Sven Eriksson är gruppchef vid Tullverket i Sundsvall som har hand om utredningen och enligt honom kan hans kollegor vid Arlanda vara extra observanta på försändelser som ska till Bollnäs.

- När det gäller GBL och GHB så vet man ju att de här preparaten är väldigt lokalt knutna. Det är företeelser som dyker upp väldigt lokalt så det är möjligt att man har extra fokus på Bollnäs, säger han.

Att ni har lycklats få bort två liter GBL från Bollnäsområdet - vad tror du att det kan ha för betydelse?

- Bollnäs är ju inte så stort trots allt, så med de mängderna BGL så kan man ju hoppas att det har gjort avtryck, men det kan jag inte svara på.

Magnus Hansson
magnus.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".