Foto: Christian Höijer SR Gävleborg
Hudiksvall

Tre ungdomar i rånrättegång

I dag inleddes rättegången i Hudiksvalls tingsrätt mot tre ungdomar från södra Hälsingland som bland annat står åtalade för rån, olaga hot och misshandel. Totalt rör det sig om 13 olika brott, varav en 18-årig man är inblandad i nio av dem.

Första åtalspunkten i dag handlade om ett personrån som ungdomarna utförde i december ett par mil utanför Bollnäs – ett brott som kammaråklagare Arek Nowak ser allvarligt på.

– Den händelse som avhandlas i dag är mycket allvarlig, och det är ganska mycket våld som har brukats. Mannen har lämnats helt utan kläder och något annat i kylan och bestulits på möjligheten att ta sig därifrån för egen maskin.

Laddat i rätten
Stämningen var laddad i Hudiksvalls tingsrätt i dag när den man som i december rånades av de tre ungdomarna vittnade om hur han blev sexuellt trakasserad, misshandlad och förnedrad. När han till sist kunde fly från platsen i vinterkylan hade han också berövats sina kläder.

Det var i december utanför en krog i Bollnäs som vägarna korsades för mannen och ungdomarna, som består av två unga män, 18 och 20 år gamla, och en kvinna på 17 år.

Stört sig på mannen
18-åringen, som alltså är åtalad för nio av de totalt 13 åtalspunkterna, hade tidigare uttryckt till sina kamrater att han stört sig på mannen och nu såg de en möjlighet att göra livet surt för honom. Den 17-åriga kvinnan fixade skjuts av mannen och ett par mil utanför Bollnäs genomförde de sin aktion.

Kammaråklagare Arek Nowak:

– Bevisningen är bra. De inblandade har gjort vissa mdgivanden och delvis erkänt brott.

Vad kan man vänta för straff?
– Det kommer variera, en av dom är ju under 18 år och kan inte dömas till fängelse. De andra är över 18 år och kan teoretiskt sett dömas till fängelse. 

Rättegången mot de tre ungdomarna fortsätter nästa onsdag.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista