Brotorget i Bollnäs - en öde plats. (Arkiv) Foto: Magnus Hansson SR Gävleborg

Bollnäsborna tycker till om Brotorget

Nu vänder sig partierna i Bollnäs kommun till invånarna för att höra vad de tycker ska hända med Brotorget. Intresset är stort. Det visar bland annat det telefonväkteri Folkpartiet genomfört. På bara några timmar ringde omkring 50 personer för att uttrycka sin åsikt.

- Telefonen ringde precis hela kvällen. Från klockan 18 till strax efter 21 och även efteråt.

Det berättar Folkpartisten Ingrid Hammarberg, som är väldigt nöjd över att så många ringde.

Frågan styr svaret
Hon säger också att samtliga som ringde tycker att kommunen ska köpa tillbaka Brotorget från det danska bolaget Sjaelsö som köpte torget av kommunen för att bygga en galleria. Att alla som ringde vill köpa tillbaka Brotorget ger stöd åt Folkpartiet som är av samma åsikt. Men frågan är då om det inte blev en ensidig bild av allmänhetens åsikt som folkpartiet fick fram.

-Visst kanske dom vet vår uppfattning och därför ringde. Men det är ju oerhört värdefullt för oss att se att så hemskt många ändå gjorde sig besvär att ringa och tala om att vi tycker som ni, säger Ingrid Hammarberg.

Beslut i februari
Det är inför kommunfullmäktige i slutet av februari som partierna nu håller på att ta reda på vad bollnäsborna tycker om Brotorget. Och det finns olika sätt att ta reda på det. Folkpartiet använder sig alltså av ett telefonväkteri.

Socialdemokraterna, i sin tur, kommer bland annat öppna sin expedition två dagar nästa vecka för att ta emot åsikter. Dessutom ska socialdemokraterna skicka ut en enkät till sina partimedlemmar.

Lyssnar på alla
Det ska även centerpartiet tänker göra, som dock understryker att det inte bara är de egna medlemmarnas åsikter som är av intresse.

-Vi lyssna självklart inte enbart på våra medlemmar. Vi tar ju del av all annan dialog som sker. Både på nätet och tidningens insändarsidor och annat. Så det blir en sammantagen bild av alltihopa. Men vi tycker att det är viktigt att våra medlemmar ska få säga sin sak i frågan, säger centerpartisten och kommunalrådet Evy Degerman.

Magnus Hansson
magnus.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista