1 av 2
Svenska flygplan lastas med förnödenheter till Haiti. Foto: Scanpix
2 av 2
Foto: Scanpix
Jordbävningen i Haiti

Många skänker pengar till Haiti

Idag ska ännu ett plan lyfta från Örebro flygplats med hjälp till det jordbävningsdrabbade Haiti. Och insamlingar pågår nu i hela Gävleborg. Röda Korset har på mindre än vecka fått in mer bidrag från allmänheten än man fick från flodvågskatastrofen i sydostasien för fem år sedan. Totalt i landet är man uppe i 8,4 miljoner. Majne Wiklund Olofsson från Bergvik arbetar på biståndsorganistionen Hoppet Stjärna, som varit på plats i Haiti i trettio år och har fått kontakt med det lokala kontoret där

 – Det säger till mig att det inte finns mat, det finns inte vatten, det finns inte el - det finns ingenting.

Majne Wiklund Olofsson från Bergvik har varit kontakt med Hoppets Stjärnas lokala kontor i Haiti och de berättar för henne att det stinker lik överallt. 

I länet pågår just nu olika aktiveter för att hjälpa till. På apoteket i Hudiksvall samlar man in pengar, på torg skramlar Röda Korset med bössor och biståndsorganisationen Hoppets Stjärna har ett team på väg till Haiti. 

 – De säger på kontoret i Haiti att de ser flera flygplan men de får ingen hjälp, säger Majne Wiklund Olofsson från Bergvik.

Hoppets Stjärna har skola för 6 000 barn i Haiti. 4 000 av dem får hjälp genom fadderverksamheten i Sverige.

 – De barn vi har varit kontakt med är väldigt skärrade och gråter. De vågar inte längre gå in i ett hus. Många barn saknas och ett av dem har dött, säger Majne Wiklund Olofsson som nu uppmanar alla att skänka pengar till allt hjälparbete som nu pågår.

Linnea Ericsson
linnea.ericsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".