Royal Carribean kör lyxkryssningar till Haiti trots att landet är i kris. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg
Gävleborg

Gävleborgare lyxkryssar till Haiti

Lyxkryssningsfartyg anländer till Haiti trots jordbävningskatastrofen och ombord finns flera resenärer från Gävleborg.

I fredags, bara tre dagar efter katastrofen i Haiti, så anlände en av Royal Carribeans lyxkryssare Independence of the Seas till Haiti. Och under onsdagen anlände ytterligare ett liknande fartyg.

Ombord finns flera kryssningsresenärer från Gävleborg och fler personer har beställt resor dit.

Men stoppet i Haiti har kritiserats i många medier många anser att det är smaklöst att kryssningsgäster semestrar nära de katastrofdrabbade områdena.

Lena Berglund är chef för Ticket i Gävle som bland annat säljer resor åt båtrederiet.

- De har en egen hamn som de lägger till vid där det inte alls är som i Port au Prince, men det är ju ändå Haiti.

Kryssaren ankrar vid Labadee på norra Haiti som ligger tio mil från från huvudstaden Port au Prince. Där har Royal Caribbean en egen hamn som är inhägnad och arrenderad av Haitis regering.

Royal Caribbean har fått mycket kritik för att man arrangerar lyxresor till ett land där männsikor lider och dör efter jordbävningskatastrofen.

Men båtföretaget har bidraget med mat, vatten och förnödenheter. Rederiet har också lovat att alla intäkter från stoppet i Labadee ska skänkas till Haiti, plus minst en miljon dollar i katastrofhjälp.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".