Söderhamns kommunalråd Eva Tjernström bjuder länspolismästare Christina Forsberg på kaffe. Polisen och kommunen är överens om brottsbekämpningen i Söderhamn. Foto: Christian Höijer SR Gävleborg
gävleborg

Polisen skräddarsyr bevakningen

Polisen i Gävleborg skräddarsyr nu polisbevakningen så den ska passa de olika lokala behoven som finns runt om i länets kommuner. Just nu reser länspolismäsaren Christina Forsberg runt och sluter lokala överenskommelser om vilka problem i respektive kommun som ska prioriteras.

Stämningen var på topp i Rådhuset i Söderhamn när länspolismästaren Christina Forsberg och hennes kolleger träffade kommunledningen med ordförande Eva Tjernström i spetsen.

- Nu ska vi underteckna den överenskommelse som vi har jobbat fram tillsammans, säger hon.

Christina Forsberg ska teckna överenskommelser med samtliga tio kommuner i länet före april månad. Tanken är att skräddarsy lokala lösningar för de problem som ska prioriteras i respektive kommun. Eva Tjernström igen:

- Det är ungdomsbrottsligheten som ska prioriteras i Söderhamn. Att tidigt börja jobba med ungdomar så att de inte hamnar i brottslighet. Sedan är det också ordning och reda och trygghet i samhället som är en viktig fråga. Och sedan har vi ett specifikt problem i Söderhamn som handlar om bärplockare som kommer en gång om året och brottsligheten runt omkring det, säger hon.

Tre områden - norr, mellan och söder
Länspolismästaren berättade också om den nya polisorganistationen som delas in i tre områden: norr, mellan och söder - där Rolf Ångström blir polisområdeschef för mellersta delen med Bollnäs, Ovanåker och Söderhamn. Och bärplockarna kommer inte inta att prioriteras i Bollnäs och Ovanåker:

- I Ovanåker vinns rubriken trafik, som är en del som vi ska jobba med. Annars handlar det om våld i offentlig miljö och grov brottslighet som finns med på båda ställena. Och ungdomar givetvis, säger Rolf Ångström.

Finns det något i den här nya organisationen som inte är bra och som ni skulle vilja ändra på?

- Som det ser ut i dag ser vi bara fördelar, säger Gudrun Unogård, biträdande chef för brottsförebyggande enheten i Söderhamn.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".