Iris Romero, van bussresenär tycker till. Foto: Anna Molin SR Gävleborg
gävleborg

Kritik mot nytt biljettsystem

Nu höjer bussresenärerna rösten mot X-trafiks nya biljettssystem. Det nya systemet med chip i stället för magnetremsa har nu varit i bruk i ett par månader. Trots att det var meningen att biljettstrulet på bussarna skulle minska tycker många resenärer att det rent av har blivit sämre.

– Ibland blir det långa köer när folk inte har sparat sina kvitton och inte vet hur mycket de har kvar på sitt kort, säger Mia Alm.

– Ibland är det fel på maskinen där inne och man måste vänta, det funkar inte som det ska, säger Iris Romero.

X-trafiks nya biljettsystem som skulle förenkla för resenärer och chaufförer verkar delvis ha gjort resandet krångligare. Det har framför allt varit problem för dem som använder reskassa, när kortet laddas med pengar. Bland annat har maskiner hakat upp sig och det har bildats köer.

Chef erkänner barnsjukdomar
Lars Björling är affärschef på X-trafik och han erkänner att det har varit en del barnsjukdomar med det nya systemet:

– Det är väl alltid så att när man inför ny teknik så får man problem och det har vi fått också. Kunderna måste också trimmas in och lära sig nya rutiner och det där har det varit lite problem med. Vi har jobbat med att informera och utbilda bussförarna i det och också informera resenärerna på olika sätt. När man har blivit förtrogen med systemet ska det vara lätt att använda. Det gamla systemet var föråldrat och måste bytas, säger Lars Björling.

Ny programvara
I måndags infördes en ny programvara som ska förhindra att apparaterna låser sig och tvingar resenärer att köa. Men bussresenären Lizette Tornell tycker att det nya systemet är sämre än det gamla:

– Det tar längre tid och man måste hålla i kortet väldigt länge och så brukar det krångla med pengar och kvitto också. Jag tycker att det funkar sämre och jag tycker att de ska ta tillbaka de gamla korten, säger hon.

Anna Molin
anna.molin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".