Foto: Riksbanken

Gymnasierna slutspurtar - satsar stora pengar

Senast den här veckan ska niondeklassarna välja gymnasieskola inför hösten och skolorna gör just nu allt för att marknadsföra sig själva. 100 000-tals kronor satsas på reklam och det är ett överlevnadsvillkor i den allt hårdare konkurrensen om eleverna.

- Marknadsföringen är otroligt viktig, och den har blivit mer och mer viktig de senaste åren. Konkurrensen mellan skolorna har ökat. Det har ju bland annat tillkommit en del friskolor med gymnasieutbildningar, säger Kalle Karlsson, rektor vid Sandvikens gymnasium.

Rektorn Helene Hålldin rektorn vid Gävle Praktiska, har också märkt av ett hårdnande klimat. Och även hon har lyckats locka till sig många elever med hjälp av marknadsföring.

- Vi hade ett enormt söktryck redan i början. Vi är med på mässor, vi är ute på skolor och informerar och vi får förfrågningar från yrkesvägledare runt om i länet och då åker vi iväg och berättar om skolan, säger hon.

Andra beprövade knep är tv-, radio-, tidningsreklam, Öppet hus, hemsidor och broschyrer som kommer hem i brevlådan.

Sandvikens gymnasium med nästan 1 600 elever lägger 170 000 kronor på reklam varje år. Baggiums frigymnasium i Gävle med sina 200 elever lägger under 50 000 kronor på reklam varje år.

Eleverna är bästa marknadsföringen
Men den bästa marknadsföringen kan man ändå inte få genom reklam. Där är både Helene Hålldin och Kalle Karlsson överens om.

- Bästa marknadsföringsknepet är att ha en bra verksamhet. Det sprider sig från elever som går på gymnasieskolan till grundskoleelever. Veet de att de får en bra utbildning och blir väl mottagna då talar de om det för sina kamrater och syskon, säger Kalle Karlsson.

- Vi jobbar ju hela tiden med att utveckla vår marknadsföring, men våra 200 elever är de bästa marknadsförarna, säger Helene Hålldin.

Angelika Fredrikson
angelika.fredrikson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".