Familjeläkare Mats Hjelm. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg
Gävleborg

Patienters integritet kan påverkas av påskyndade journalskrivningar

För att påskynda journalskrivningarna inom Landstinget så får nu läkarsekreterarna tillgång till patientjournaler från alla länets hälsocentraler, något som kan påverka patienternas integritet, menar familjeläkaren Mats Hjelm i Gävle.

– Man ser i hela landstinget vilka som har sökt någonstans, vilket jag tycker är ett integritetsproblem, säger Mats Hjelm.

Det är visserligen förbjudet att gå in i journaler som man inte har rätt till, men i och med den nya organisationen kommer nu läkarsekreterarna åt fler journaler än tidigare på grund av att man arbetar åt flera i länet.

Det här gör i princip att läkarsekreterarna kan få insyn i sina bekantas journaler, samt de personer i länet som är kända eller har offentlig status.

Det som också kan vara problem nu är att även företagshälsans databas har öppnats för journalskrivning.

– Där går man ju för att man kanske vill prata om sina privata problem och jag vill inte att mina privata problem ska hängas ut bland mina kollegor. Skulle patienterna veta det här skulle det bli en folkstorm, säger en läkarsekreterare som vill vara anonym.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".